Vigtig information

TV og internet - Ny kabling og ny leverandør fra 2020

I maj 2020 blev der installeret et nyt stikanlæg i kælderen. Der er trukket 2 kabler fra stikanlæg til hver lejlighed. Et kabel til internet og et kabel til TV.

Internet
Der opkræves cirka kr. 133 om måneden for kollektivt internet via fællesudgifterne. Hastigheden er høj (minumumshastigheden er 300 Mbit download og 300 Mbit upload). Hvis der ønskes trådløst internet (WiFi) i lejligheden er det beboerens eget ansvar at anskaffe en router. Router skal tilsluttes netværksstikket i lejligheden. Såfremt du lejer lejligheden skal forhold afklares med ejeren af lejligheden. Parknet er vores internet leverandør. Læs mere her.

TEST AF HASTIGHED KAN TAGES HER

TV
Ønsker du adgang til kabel TV, så skal du kontakte Parknet og vælge den ønskede TV pakke (og/eller kanaler). Aftalen indgås mellem Parknet og beboer. Ejerforeningen er ikke involveret i denne proces. TV pakker kan vælges direkte på Parknets hjemmeside. Her ses de nuværende TV pakker fra Parknet. Parknet har indgået en aftale med Allente, så du kan også vælge at streame TV fra Allente. Det står dig naturligvis frit for at streame TV fra andre udbydere via internettet.

BEMÆRK AT DEN ENKELTE LEJLIGHEDSEJER SELV ER ANSVARLIG FOR KABELFØRINGEN AF TV SIGNAL I SELVE LEJLIGHEDEN FRA DET NYE HOVEDSTIK.

Bemærk at resultatet af hastighedstesten vil afhænge af hvorfra du tester denne. Hastigheden er typisk størst (og mest retvisende) via smartphone eller iPad/tablets. Test via laptop eller pc vil oftest vise en lavere hastighed. Hastigheden der vises afhænger af netværkskortet i den enhed du tilslutter. VPN, firewall og "antallet af tilslutninger til netværk" vil gøre resultatet af hastighedstest lavere.

Storskrald og affald

Gentofte Kommune afhenter fremadrettet "kun" storskrald hver 4. uge hele året. Stil det på fortovet, så det ikke er i vejen for fodgængere og cyklister. Storskrald må først sættes ud aftenen før afhentning, så det er til mindst mulig gene, men inden kl. 07 på selve afhentningsdagen. Se hvad du må smide ud i storskrald. Bemærk at der ikke længere må komme blandede ting i klare plasticposer!!! Klik her for information om Haveaffald. Det afhentes hver anden uge.

Storskrald og haveaffald placeres på det asfalterede stykke mellem cykelstien og Strandvejen ud for opgang A og B. Det er det asfalterede stykke tættest på lyskrydset - se grøn firkant på billedet. Uafhentet storskrald må ejeren selv bortskaffe, idet det så ikke er omfattet af ordningen.

Der henvises til Gentofte Kommunes folder ”Storskrald og haveaffald til genbrug”, som findes på opslagstavlen i hver enkelt opgang og på Gentofte kommunes hjemmeside.

I december 2021 blev der implementeret affaldssortering på ejendommen. I affaldsskakte må der derfor kun smides restaffald ud. Efter sortering skal madaffald, plastic, pap, papir og metal i den anviste containerne ved indkørslen til parkeringspladsen. Hertil er der 3 mindre kasser i kælderen til øvrigt affald - se opslag i kælderen.

Regler for rør i rørskakt ved køkken

I rørskakt ved køkken findes i alle lejligheder vandrør, vandrør til radiator, faldstammer til afløb og rør til centralventilationssystem. Rørskakt må ikke tillukkes, således at der ikke er adgang til eksempelvis at lukke for vandet og udføre arbejde i rørskakten. Ejerforeningen er ansvarlig for vedligeholdelse af installationerne i rørskakten.

Hvis du har den mindste mistanke om defekte vandventiler eller afløb, så kontakt straks ejerforeningens bestyrelse.

Det er kun ejerforeningens VVS firma (Se under menuen HÅNDVÆRKERE) der må foretage ændringer eller tilslutninger til diverse rør i rørskakten. Herunder udskiftninger af hovedvandventiler og nye tilslutninger til centralventilation.

BEMÆRK AT ALLE LODRETTE VANDRØR I EJENDOMMENS 6 RØRSKAKTE ER UDSKIFTET I PERIODE FRA 2021-2024.

Hovedvandventiler
Her lukkes for vandet, såfremt der skal udføres arbejde på diverse vandrør i lejligheden. Ved ejerskifte og renovering (nyt køkken eller bad) skal vandventiler altid efterses af ejerforeningens VVS firma inden arbejdet begyndes. Evt. udskiftning af rørinstallationer eller vandventiler sker på ejerforeningens regning. Det er meget vigtigt at denne procedure overholdes, da vi retsforfølger ejere der ikke efterlever disse regler. Det VVS firma du evt. har kontraheret med må altså IKKE udføre disse opgaver - af forsikringsmæssige hensyn.

Følges ovenstående procedure ikke, og der opstår vandskader, så vil ejerforeningens forsikringsselskab varetage sagsanlæg mod lejlighedsejer.

Hovedvandventiler til varmerør (til radiatorer)

Her gælder samme regler som for vandrør beskrevet ovenfor.

Centralventilation og udsugning
Ejendommen har et centralventilationsanlæg (placeret i tagrummet) der sikre konstant udsugning fra køkkener og badeværelser. Der må kun tilsluttes emhætter uden motor til centralventilationssystem. Tilslutning skal altid foretages af professionelle (ejerforeningens VVS firma). Det er ulovligt at tilslutte emhætte med motor til centralventilationssystemet. Det giver store driftsforstyrrelser, forårsager overtryk i rørene og giver lugtgener i andre lejligheder. Værst af alt, så kan det medføre at ilden ved brand kan brede sig via centralventilationssystem til hele ejendommen.

Det er naturligvis tilladt at have en emhætte med motor (og eksempelvis kulfilter), såfremt den IKKE TILSLUTTES centralventilationssystemet.

I 2019 og 2020 blev ulovlige tilslutninger til centralventilationssystemet afmonteret. Det var en tung proces. I løbet af første halvår 2020 tilstræbes det at foretage testmålinger af udsugningseffekten i udvalgte lejligheder i alle 3 opgange. Herefter efterses motor til systemet og denne skiftes om nødvendigt. Vurderingen foretages af firma med specialistviden på området.

Se eksempler på godkendte emhætter.

Faldstammer og afløb
Afløbsrør til faldstammer renses jævnligt. Det tilstræbes at afløbsrør til faldstammen (fra badeværelse og køkken) renses hvert andet år. Det er kun ejerforeningens VVS firma der må tilslutte nye afløbsrør til faldstammen.

Kontakt altid ejerforeningens bestyrelse, hvis du har problemer med dit afløb.

Procedure for vedligeholdelse af afløb for at undgå lugtgener

Hvorfor skal kloak og afløb vedligeholdes?

Hvis du ikke vedligeholder husets afløbsinstallationer og kloakker, kan det resultere i:

  • Lugtgener
  • Tilstopning
  • Fugtskader og
  • I værste fald oversvømmelse

Lugtgener er et af de problemer, der typisk opstår, hvis du ikke vedligeholder dine afløbsinstallationer.
Forebyg problemet ved ugentligt at hælde 2 kedler kogende vand ud i vasken.

1. Rens hånd- og køkkenvask
Lugter en af husets vaske, kan kogende vand i de fleste tilfælde løse problemet. Kogende vand dræber de fleste bakterier og forebygger, at afløbet stopper til.

Rens gerne hånd- og køkkenvask 1 gang om ugen eller som minimum 2 gange om måneden.

BRUG IKKE KEMISK AFLØBSRENS
Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er skadelige for miljøet, men de kan også ødelægge afløbet, da de er stærkt ætsende.

Det er derfor bedst kun at bruge kogende vand til at rense afløbet.

  • Hæld 2 kedler kogende vand igennem vaskens afløb.
  • Fjern hår og skidt fra afløbet.
  • Rens afløbet så langt ned som muligt. Brug universalrengøring og en svamp eller børste.
  • Rengør vaskens prop og rist.
  • Tøm vandlåsen, hvis der er tegn på tilstopninger. Vandlåsen sidder under vasken, hvor røret bukker. Den kan skrues af uden brug af værktøj.

2. Rens gulvafløb 1 gang om måneden
Det gælder primært afløb, der benyttes hyppigt, fx i badeværelse og køkken, og hvis der eksempelvis er koblet vaskemaskine eller opvaskemaskine til afløbet.

Gulvafløb kan være skyld i ubehagelige lugtgener. Lugtgenerne kommer fra bakterier, som lever af hår -, skæg - og sæberester, der sætter sig i afløbet eller i de ledninger, der fører hen til afløbet.

Med en månedlig rensning af afløbene minimerer du dog risikoen for både dårlig lugt og tilstopninger.

  • Fjern risten. Risten er sandsynligvis fastgjort med skruer, som du lige skal skrue af, inden du kan få adgang til afløbet. Du bør rense afløb i gulvet 1 gang om måneden.

Her ses forskellige former for afløbsinstallationer. Bl.a. afløbsskål og indbygget vandlås.

  • Tag afløbsskålen op. Rens den, og spul med vand. Eventuelle hårrester fjernes med fingrene og smides i skraldespanden - ikke toilettet. Det er en god idé at have gummihandsker på.
  • Rens afløbet med vand og sæbe, og brug en børste til at skrubbe med. Det er vigtigt, at du renser så langt ned i afløbet som muligt. Tag evt. brusehovedet af bruseslangen og spul.
  • Rens vandlåsen på samme måde som afløbet. Vandlåsen er som regel placeret maksimalt 50 cm under gulvet og kan renses fra gulvet.

Indbygget vandlås:
Er vandlåsen i stedet indbygget, skal den tages op og renses. Der findes flere forskellige typer indbygningsvandlåse. Nogle er spændt fast med skruer, mens andre er monteret i afløbsskålen med gummiringe. Du kan blive nødt til at udskifte gummiringene for at få vandlåsen tæt igen og undgå lugtgener. De nye gummiringe kan købes hos en vvs-grossist eller i et større byggemarked med en velassorteret vvs-afdeling.

Slut af med at hælde kogende vand i afløbet, inden du monterer risten.

Isolering og udluftning

Vores byggeri er bygget i starten af 80'erne og har derfor ikke en nutidig isoleringsstandard. Derfor har bestyrelsen og administrationen her nogle gode råd om at undgå dårligt indeklima og fugt.

Generelt er ydervæggene tykke, men de er ikke isoleret ligeså godt som nybyggeri i dag. Derfor skal man være opmærksom og påpasselig, hvis man sætter store skabe eller reoler tæt op ad ydervæggene. Manglende luftcirkulation bag skabe kan betyde, at der danner sig skimmelsvamp på væggen. Vi har dog ikke tidligere erfaret problemer med skimmelsvamp eller lignende i lejlighederne.

Det samme gælder, hvis man planlægger nyt køkken: tag hensyn til ydervæggene, når du planlægger. Fjern bag- eller sidebeklædning i skabe op til ydervægge, så der kommer luft til væggen. Det har dog aldrig været noget problem i nogle af lejlighederne. Det er kun i lejligheder i opgang 211C tv der kan være installeret køkken mod ydrevæggene.

Undgå uopvarmede rum - det kan også give anledning til fugtproblemer. Selvom lejligheden står tom i en periode er lejlighedsejer forpligtet til at have varme på i alle rum. Temperaturen må ikke komme under 17 grader, da det kan give anledning til fugtproblemer i lejligheden samt i lejlighederne under og over lejligheden. Alle med lejligheder på 3. sal har 2 etager (6 lejligheder i alt). I disse lejligheder skal man være ekstra opmærksom på udluftning og opvarmning på 4 sal.

Luft jævnligt ud i din lejlighed.

Sørg altid for at dine radiatorer er godt udluftet, så de fungerer, som de skal.

Ejendommens centralventilationssystem hjælper med ventilation af luft på badeværelser og delvist i køkken. I køkken afhænger effekten af udluftningen dog af valg af emhætte, men uanset hvad skal det kombineres med almindelig udluftning, da ventilationssystem ikke kan sørge for luftudskiftning alene.

Varme og vand

Der er i 2018 installeret ny vandmåler med radiomodul på ejerforeningens vandbeholder i kælderen. Arbejdet blev udført af ISTA. ISTA installerede også nye forbrugsmålere med radiomodul i alle lejligheder på radiatorer (og forbrugsmålere til gulvvarme).

DEAS udarbejder årligt vand- og varmeregnskab for ejerforeningen i samarbejde med ISTA. Forbruget måles på kalenderår. Vand- og varmeregnskabet (acontobetalinger minus forbrug) overfor de enkelte ejere sker i maj i det efterfølgende år. Afregningen sker ifm. den månedlige opkrævningen af fællesudgifter i maj.^ Bemærk at foreningens forbrug af el på fællesarealer også afregnes årligt i varmeregnskabet efter fordelingstal.

DEAS regulerer årligt acontobetalingen i forhold til det forgangne års forbrug. Det er dog typisk den gældende pris for "en enhed" vand, varme og el, der har betydning for størrelsen af acontobeløbet der betales. Se foreningens seneste varmeregnskaber under login.

El i lejlighederne

Den enkelte ejer skal selv afregne el forbrug med sit elselskab. Elselskabet fastsætter den månedlige/ kvartalsvise betaling. Ejerforeningen er ikke inde over betalingen for strømforbrug, men er ansvarlig for overvågning af hovedinstallationer i kælderen. Andel er ansvarlig for el målerne i kælderen. I 2018 blev målerne for de enkelte lejligheder i kælderen udskiftet med målere der kan fjernaflæses. Hermed slipper man for den årlige aflæsning og indberetning til Andel (tidligere Ørsted/Radius/SEAS-NVE) eller andre. Tidligere var der årsforbrugsafregning i oktober/november, men nu betaler den enkelte typisk for det faktiske forbrug på månedsbasis.